Skrzypiące linki/pedały podczas odbijania?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mackey
    Classic
    • 2010
    • 1

tomkr82
    Czy chlapacze zamawiałeś od razu, dostałeś w prezencie czy dokupiłeś później?

Zastanawiam się nad nimi, żeby auto za bardzo nie było ochlapane bez chlapaczy.
  • erO_
    Classic
    • 2009
    • 4

Witam!

Mam problem, mianowicie pedały skrzypią podczas odbijania, jak np. wcisnę do końca i odbija to skrzypi w trakcie jazdy, na postoju tak samo, nawet na wyłączonym silniku wciskam pedał do końca i ciągnę go potem ręką do góry skrzypie każdy tak samo, jest to skrzypienie w okolicy przejścia linek z kabiny do komory silnika, strasznie denerwujące i oczywiście skrzypienie linek hamulca podczas skręcania kierownicy, ale to chyba logiczne, jak skręcam linka wykonuje jakiś ruchy. Problem w tym, że ładowałem już WD40, ale nie wiem jak tam dojść aplikowanie od dołu pedałów nic nie pomaga, a dźwięk jest strasznie uciążliwy.

Mam nadzieje, że ktoś spotkał się z takim problemem i mi pomoże, będę bardzo wdzięczny.

Jeszcze jak ktoś by mi powiedział gdzie znajdę wszystkie bezpieczniki abs-u chciałbym je przeczyścić bo raz abs jest raz do niema, włącza się i wyłącza jak mu się podoba...

Proszę o pomoc i wszystkiego najlepszego po świętach!

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Chłopaku.Po pierwsze to popraw sobie opis ,bo jak masz O2,to nie masz silnika AGU i odwrotnie. :idea:
      Napisz,o jakie linki Ci chodzi,bo w Octavii sprzęgło i hamulec zasadniczy sterowane są hydraulicznie. :twisted:
      Jakie linki hamulcowe skrzypią Ci podczas skręcania kierownicy?
      :shock:
      Bezpieczniki od ABS-u są w skrzynce na akumulatorze.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

chodzi pewnie o osie pedalow - zamiast WD40 sprobuj ze smarem silikonowym (poszukaj w opakowaniu ze 'slomka')
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• erO_
          Classic
          • 2009
          • 4

Wydawało mi się, że to linki, nie jestem pewny ale wszystkie pedały skrzypią tak samo jak linka od pedału gazu, nawet jak nią rusza z komory silnika to też skrzypi właśnie w tym samym miejscu czyli przejście z kabiny do komory silnika, wydawało mi się, że można coś tam naoliwić, ale ciężko z dojściem... A na pytanie jakie linki nie jestem w stanie odpowiedzieć, jak to nie linki to wtedy elementy które pracują podczas wciskania pedałów może teraz jaśniej będzie

A po lifcie (1999) to octavia 1 tak ? Już zmieniam...

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez erO_
            A po lifcie (1999) to octavia 1 tak ?
            1999 to przed liftem.

Być może jest tak jak Ci kolega wyżej napisał.Jeśli zatarły się ośki pedałów w tulejach,to najlepszym rozwiązaniem będzie demontaż zespołu pedałów i naprawa poza autem.Może wystarczy tylko oczyszczenie i nasmarowanie,a może trzeba będzie zmienić tulejki.
            Doraźnym półśrodkiem jest smarowanie smarem w płynie "przez słomkę",lub położenie na wałku pedałów szmaty nasączonej płynnym smarowidłem,po uprzednim zabezpieczeniu wykładziny folią.
            Przed użyciem smaru można na jedną noc zastosować penetrator,a potem przez dwie,trzy noce smar.

Czy w AGU gaz jest sterowany linką?Nie elektronicznie?

Komentarz

• erO_
              Classic
              • 2009
              • 4

No na pewno przed liftem jak mam przeźroczyste lampy i nową deskę rozdzielczą w środku... Po lifcie Panie na 100% ;>

Ale jak ja mam to nasmarować jak tam dojścia niema ? Te pedały wchodzą w głąb deski przez szparę...

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

Zamieszczone przez erO_
                No na pewno przed liftem jak mam przeźroczyste lampy i nową deskę rozdzielczą w środku... Po lifcie Panie na 100% ;>
                .
                oczywiscie. blacharze juz nie jeden lift robili fabryka przeprowadzila lifting w 2000 roku (bodajze) jak znajdziesz wytloczki z data produkcji na lampach, zderzaku i desce to moze sie okazac ze sa mlodsze o ladnych kilka lat od reszty samochodu

a wracajac do tematu - najpierw posluchaj skad dokladnie skrzypi i atakuj ....
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez erO_
                  No na pewno przed liftem jak mam przeźroczyste lampy i nową deskę rozdzielczą w środku...
                  Masz deskę z małym daszkiem nad zegarami i górną część kokpitu czarną,a dolną szarą,więc Octa jest przed liftem.
                  Lifting był po przerwie wakacyjnej w 2000 roku.

Zamieszczone przez erO_
                  Ale jak ja mam to nasmarować jak tam dojścia niema ? Te pedały wchodzą w głąb deski przez szparę...
                  Schyl się niżej i zdejmij kratkę,która jest nad nogami kierowcy.Trzyma się na jednym lub dwóch wkręcikach i dwóch zatrzaskach po lewej i prawej stronie.Jak ją zdemontujesz spokojnie zajrzysz głębiej.

Komentarz

Pracuję...